Aurinkokeräin

Aurinko toimii hyvin käyttöveden esilämmityksessä ja myös lattialämmityksessä, koska kesäisin aurinko pystyy helposti lämmittämään suuria määriä vettä 40 asteeseen. Pyrittäessä korkeampiin lämpötiloihin alkaa häviöt olla sitä luokkaa, että vesimäärä jää vähäiseksi.

Miksi siis lämmittää sähköllä kaivokylmää vettä, kun se auringolla lämpiää "ilmaiseksi"?
Samoin kylppärin lattialämmitys 30 asteeseen on huokeaa lämmittää auringolla.Restaurointi

10-vuoden jälkeen oli puusta tehty aurinkokeräimen runko oli jo niin laho, että piti tehdä uusi. Myös eristeenä käytetty lasivilla tuntui olevan jyrsijöille ja talitinteille liian mukava peuhapaikka.Romuraudasta tulikin siromman näköinen runko vähemmällä materiaalilla ja polyuretaanista tehty eriste on varmaankin kestävämpi. Suurin osa materiaaleista on kierrätystavaraa. 3-osainen lämpöpatteri on purettu ja hitsattu jokainen osa päälletysten, hiekkapuhallettu ja maalattu mustaksi. Maali kannattaa olla auringonvaloa kestävää, muuten musta väri on hetkessä harmaa. Lasit ovat peräisin puretusta junavaunusta. Vuosi 2008 ei keräin ollut toiminnassa, mutta kesä olikin melko sateinen.
"Keskikesällä aurinko tuottaa lähes 100% tarpeesta".

Tämä ei ole ihan näin mustavalkoinen asia. Välillä on esimerkiksi heinäkuu niin sateinen ettei energiaa tule oikein ollenkaan. Samoin monesti aamu ja ilta on pilvetön, mutta juuri keskipäivällä on poutapilviä auringon edessä, juuri kun olisi aurinkolämmitystehot suurimmillaan.Uudistettu aurinkokeräin.


1800 litran varaajassa on kaksi käyttövesikierukkaa, alempi käyttövesikierukka esilämmittää veden kaivokylmästä 30-50 asteeseen ja ylempi käyttövesikierukka lämmittää veden 55-60 asteeseen.
Aurinko lämmittää aurinkokeräimessä olevaa glykoolia, joka johdetaan varaajan alaosassa olevaan kierukkaan lämmittäen varaajan alaosaa. Tämä ”aurinkovesikierukka” siis toimii käyttöveden esilämmityksessä ja vesikiertoisessa lattialämmityksessä.
Aurinkokeräimen kiertovesipumppu lähtee aina automaattisesti käymään, kun lämpötila on aurinkeräimessä 10-astetta korkeampi kuin lämminvesivaraajan alaosassa.Tässä kuvassa on kuvattuna vuosittain saadut kilowattitunnit.

Mikään rahasampo siis ei ole kyseessä, mutta aina on iloinen mieli, kun aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta...